Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone i zabronione

Dieta bezglutenowa - produkty zabronione i dozwolone

Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, zalecana wszystkim osobom, które borykają się z problemami zdrowotnymi, takimi jak alergia na gluten oraz celiakia. Jej główną i jedyną zasadą jest całkowite wyeliminowanie z codziennego jadłospisu glutenu. Wydaje się to prostym zadaniem, jednak gluten zawarty jest w wielu produktach spożywczych, przyporządkowanych do różnych grup. Trudno jest więc skomponować swoje menu tak, by omijać produkty mogące nam szkodzić.

Dieta bezglutenowa stała się w ostatnim czasie bardzo popularna i stosuje ją coraz więcej osób. Nie ma to w większości przypadków żadnego rozsądnego uzasadnienia, ponieważ niewielka część populacji cierpi na nietolerancję glutenu. Jego spożycie wywołuje u osób z nietolerancją wytworzenie przeciwciał, a w konsekwencji uszkodzenie kosmków jelitowych. Jednak wielu z nas gluten może spożywać bezpiecznie i bez przykrych konsekwencji dla zdrowia oraz samopoczucia.

Osoby chorujące na celiakię muszą przestrzegać ścisłej diety od dnia postawienia diagnozy już stale, do końca życia. W przypadku osób z alergią pokarmową sytuacja nie jest tak ostateczna. Zdarza się, że stan zdrowia ulega znacznej poprawie, reakcje alergiczne tracą na sile, a nawet całkowicie ustępują, wtedy restrykcyjne przestrzeganie diety nie jest już konieczne.

Produkty zabronione w diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa - produkty zabronione

Zacznijmy więc od wyjaśnienia tego, czym jest gluten i w jakich produktach można go znaleźć. Gluten to białko, które występuje w ziarnach niektórych zbóż – jęczmienia, pszenicy, żyta, orkiszu, pszenżyta, a nawet owsa. Dla osób, które muszą unikać glutenu, ZABRONIONE są więc takie produkty jak:

  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna
  • płatki pszenne, żytnie, jęczmienne
  • kuskus
  • kasza manna
  • makaron pszenny, żytni
  • kasza owsiana
  • błyskawiczne kaszki zbożowe
  • musli
  • pierogi, naleśniki, pyzy
  • pieczywo (z wyjątkiem tego, które zostało odpowiednio oznaczone).

Jednak nie tylko produkty zbożowe mogą stanowić zagrożenie. Gluten można znaleźć także w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego, na przykład w:

  • wędlinach
  • pasztetach
  • parówkach
  • wyrobach garmażeryjnych (panierki do mięs oraz ryb)


Zakazane w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu są także niektóre słodycze:

  • ciastka oraz ciasta, wafle, pierniki, paluszki, itp., które zostały upieczone z niedozwolonych w diecie bezglutenowej półproduktów (mąka pszenna, słód jęczmienny)
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego
  • nadziewane czekolady
  • lizaki

Również podczas wybierania napojów należy być czujnym i zawsze dokładnie czytać skład umieszczony na etykiecie. Na pewno nie można delektować się:

  • kawą zbożową
  • piwem
  • napojami zawierającymi słód jęczmienny

Także produkty mleczne mogą zawierać gluten, należą do nich np.:

  • jogurty
  • śmietana
  • sery

W trakcie zakupów trzeba zawsze bardzo dokładnie czytać etykiety. To powinno stać się z pewnością nawykiem każdej osoby z nietolerancją glutenu. Producenci w ostatnim czasie wyraźnie informują o tym, czy dany produkt zawiera gluten czy też nie. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie produktów ze specjalnym oznaczeniem, czyli przekreślonym kłosem (oznaczenie międzynarodowe). Dotyczy to nawet tych produktów, które naturalnie nie zawierają glutenu. A to dlatego, że podczas produkcji może dojść do ich zanieczyszczenia. Zasady dotyczące etykietowania produktów spożywczych zostały wyraźnie i bardzo dokładnie określone w Rozporządzeniu Komisji Europejskiej z 20 stycznia 2009 r. (Rozporządzenie „dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu”). Zgodnie z nim wszystkie produkty zawierające mniej niż 20 mg glutenu na kg uznawane są za produkty bezglutenowe. Jeżeli wartość ta wynosi 100 mg/kg producent powinien oznaczyć produkt jako „produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu”. W rozporządzeniu tym znalazły się także wytyczne dotyczące produkcji, przetwarzania/przygotowywania owsa wykorzystywanego w produktach spożywczych, w taki sposób by nie doszło do jego zanieczyszczenia.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa - produkty dozwolone

Wspomnieliśmy o produktach naturalnie bezglutenowych. Poniżej znajdziecie ich listę. Są to:

  • kukurydza
  • ryż
  • ziemniaki
  • maniok
  • amarantus
  • fasola
  • soczewica
  • soja
  • proso
  • gryka
  • tapioka
  • sorgo
  • sago
  • orzechy
  • mięso
  • warzywa
  • owoce

Na dietę bezglutenową nie powinniśmy przechodzić nigdy bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem i bez odpowiednich badań. Jeżeli podejrzewamy u siebie lub bliskich alergię pokarmową lub celiakię bez zbędnej zwłoki udajmy się do specjalisty. Nasze obawy potwierdzą lub wykluczą badania laboratoryjne. Są to badania serologiczne, które wykrywają obecność autoprzeciwciał związanych z celiakią/chorobą trzewną (przeciwciała: przeciw transglutaminazie tkankowej, przeciw anty-deaminowanemu peptydowi gliadyny). Fachowa wiedza i doradztwo jest niezbędne przy każdej zmianie diety. Dotyczy to przede wszystkim małych dzieci, których organizmy jeszcze się rozwijają. Prawidłowe odżywianie jest kluczowe w ich rozwoju.

Każda dieta eliminacyjna wymaga od osób ją stosujących skrupulatności i dużej wiedzy na dany temat. Jest to z pewnością uciążliwe i znacznie wpływa na tryb życia. Jednak z drugiej strony zapewnia ona dobre samopoczucie fizyczne, a co za tym idzie również psychiczne, a to znacznie podnosi komfort życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *